President Biden bijt op cruciale persconferentie van zich af, maar verwart vicepresident Harris met rivaal Trump (2024)

Dossier Amerika kiest

President Biden bijt op cruciale persconferentie van zich af, maar verwart vicepresident Harris met rivaal Trump (1)

President Joe Biden verdedigde zijn kandidatuur voor het presidentschap, ondanks alle kritiek. Foto: AP

De Amerikaanse president Joe Biden blijft erbij dat hij kandidaat is voor de presidentsverkiezingen in november. Het was de centrale boodschap van wat een kritieke persconferentie werd genoemd, waarin hij onvoorbereide vragen van journalisten beantwoordde. Hij verdedigde zich met hand en tand, maar maakte twee pijnlijke vergissingen die iedereen zal onthouden. In een daarvan verwarde hij zijn vicepresident Kamala Harris met Donald Trump.

Kathleen Heylen

Het was een kritieke persconferentie, na afloop van de NAVO-top in Washington: Joe Biden die vragen zou beantwoorden van journalisten, in wat vooraf door zijn team werd aangekondigd als een big boy-persconferentie. De vragen zouden niet vooraf 'getelefoneerd' of afgesproken zijn, opdat de president zich zou kunnen voorbereiden. Hij zou de vragen van journalisten daarentegen beantwoorden zoals ze kwamen.

Zou Joe Biden in staat zijn om stand te houden in zulke omstandigheden? Iets waar journalisten en tegenstanders, maar ook steeds meer aanhangers van Biden zelf met argusogen naar kijken. Sinds het desastreuze debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump enkele weken geleden wordt steeds meer openlijk de vraag gesteld of Biden (81) nog wel in staat is om kandidaat te zijn bij de verkiezingen in november. Zelf blijft hij volhouden van wel.

Het was zijn eerste solo persconferentie sinds het debat met Trump. Een persconferentie waarin volgens Amerikaanse media zijn presidentiële nalatenschap en zijn hoop op een politieke toekomst gemaakt of gebroken kon worden.

"Ik ben de meest gekwalificeerde kandidaat"

58 minuten lang antwoordde Biden op vragen, inclusief 50 minuten ongeschreven vraag-en-antwoord. Op voorhand was wel doorgegeven wie een vraag zou stellen, maar dat is echter niet ongewoon bij zulke persconferenties. Het voorkomt dat aanwezige journalisten massaal door elkaar gaan schreeuwen.

De vragen gingen over netelige buitenlandse kwesties, zoals China en de oorlog tussen Israël en Hamas. Maar onvermijdelijk was er ook een spervuur aan vragen over zijn fitheid en over de verkiezingen. Biden bleef volhouden dat hij zijn campagne niet zou stopzetten. "Ik ben de meest gekwalificeerde kandidaat", zei hij. "Ik heb Trump een keer verslagen en ik zal hem opnieuw verslaan. Ik doe dit niet voor mijn nalatenschap, ik doe dit om het werk af te maken dat ik ben begonnen."

"Ik heb nog nooit een van mijn Europese bondgenoten meegemaakt die zei: 'Joe, stel je niet langer kandidaat'. Wat ik ze heb horen zeggen is: 'Je moet winnen’. (...) Als ik langzamer ga werken en de klus niet kan klaren, is dat een teken dat ik dit niet zou moeten doen. Maar daar zijn geen aanwijzingen voor. Geen."

Donald Trump? Of Kamala Harris?

President Biden kreeg ook vragen over zijn vicepresident, Kamala Harris. Achter de coulissen zou worden gedacht om haar naar voren te schuiven als presidentskandidaat, ten koste van Biden. Volgens Biden is Harris ook gekwalificeerd om president te worden. En daarin maakte hij een pijnlijke vergissing.

"Ik zou vicepresident Trump niet als vicepresident hebben uitgekozen, als zij niet gekwalificeerd is om president te worden", zei hij. Trump, en niet Harris dus. Een vergissing die hij niet leek op te merken, ondanks het gemompel van journalisten in de zaal. Een aantal van zijn topmedewerkers keken verbluft toe vanop de eerste rij.

Bekijk: "Ik zou vicepresident Trump niet als vicepresident hebben uitgekozen, als zij niet gekwalificeerd is om president te worden"

President Biden bijt op cruciale persconferentie van zich af, maar verwart vicepresident Harris met rivaal Trump (3)

Videospeler inladen...

Het was de enige grote blunder in de hele persconferentie, maar wel een blunder die kan tellen en ongetwijfeld zal blijven hangen. Vooral omdat Biden in de afsluitende persconferentie op de NAVO-top kort voordien nog 2 namen pijnlijk door elkaar had gehaald.

Toen leidde hij de Oekraïense president Volodimir Zelenski in als de Russische president Vladimir Poetin. Een misstap die hij wel zelf nog opmerkte en ook corrigeerde. Hij draaide zich om naar Zelenski: "President Poetin? U gaat president Poetin verslaan."

Bekijk: "En nu geef ik het woord aan de president van Oekraïne, die evenveel lef als doorzettingsvermogen heeft: president Vladimir Poetin"

"Ik moet niet om 20 uur gaan slapen"

Biden kreeg nog andere vragen te verwerken over zijn fysieke en mentale gezondheid, soms tot zijn frustratie. Zo wilde een journalist weten of het klopte dat Biden om 20 uur moet gaan slapen.

"Dat is niet waar", klonk het geïrriteerd. "Ik heb gezegd dat het, in plaats van elke dag om 7 uur te beginnen en om middernacht naar bed te gaan, slimmer is om het wat rustiger aan te doen. In plaats van om 21 uur met een fundraising-event te beginnen, kan je dat ook doen om 20 uur. Zo kunnen mensen om 22 uur naar huis."

Biden herhaalde ook nog eens dat hij cognitief en neurologisch gezond is. Hij is er ook niet op tegen om tests te ondergaan.

Waar zit Trump sinds het debat? Rondrijden op zijn golfkarretje? Zijn scorekaart invullen voordat hij de bal raakt?

Over het debat met Trump zei Biden dat hij in de voorbereiding op toekomstige debatten niet meer door 15 tijdszones zal reizen. Hij had zijn zwakke prestatie eerder al verklaard door een stevige jetlag, na meerdere internationale reizen in juni.

Hij benadrukte ook dat zijn eigen agenda overvol zit. Een sneer naar Trump zat er ook in, want waar zit hij, sinds het debat? "Rondrijden op zijn golfkarretje? Zijn scorekaart invullen voordat hij de bal raakt?"

Over de NAVO, Israël en China

Andere vragen hadden te maken met buitenlands beleid. Zo benadrukte Biden dat de Verenigde Staten zich niet kunnen terugtrekken uit de wereld. Met opnieuw een uithaal naar Donald Trump. "Mijn voorganger maakte duidelijk dat hij zich niet inzette voor de NAVO. Ik geloof dat het Amerikaanse volk begrijpt dat Amerika sterker is door onze allianties."

Over de oorlog tussen Israël en Hamas zei hij dat hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had gewaarschuwd voor een bezetting van Gaza. Hij verwees ook naar de contouren van een voorstel waarbinnen gesprekken tussen Israël en Hamas kunnen plaatsvinden. Die had Biden zelf eerder bekendgemaakt, en op de persconferentie streek hij daarvoor de eer op.

Het ging ook over de relatie met China. Zo zei Biden dat hij contact had met president Xi Jinping om hem te waarschuwen geen verdere steun te bieden aan de Russische oorlog in Oekraïne. Met Russisch president Poetin heeft hij momenteel geen rechtstreeks contact: "Ik heb geen reden om nu met hem te praten."

Bekijk: "Ik ben niet bereid om met Poetin te praten als Poetin niet klaar is om zijn gedrag te veranderen"

President Biden bijt op cruciale persconferentie van zich af, maar verwart vicepresident Harris met rivaal Trump (5)

Videospeler inladen...

Twijfel zal niet gaan liggen

Analisten lijken het er grotendeels over eens dat Biden het in zijn big boy-persconferentie relatief goed gedaan heeft. Hij hield stand, sprak krachtig als het ging over moeilijke buitenlandse kwesties en maakte daarin geen vergissingen.

Maar het zijn de twee pijnlijke versprekingen over Harris en Zelenski, voor de ogen van de wereld, die blijven hangen.

Dat de twijfel over zijn kandidatuur hiermee gaat liggen, is nog maar zeer de vraag. Kort na de persconferentie riepen enkele Democratische Congresleden Biden publiekelijk op om zich terug te trekken. Ze sloten zich daarmee aan bij een dozijn andere Democraten die dat eerder al deden.

Volgende week maandag praat Joe Biden opnieuw met de pers. Dan heeft hij een een-op-een-interview met Lester Holt van de Amerikaanse zender NBC.

Bekijk: President Biden verspreekt zich en verwart 'commander in chief' (zijn eigen functie als president) met de functie van stafchef

President Biden bijt op cruciale persconferentie van zich af, maar verwart vicepresident Harris met rivaal Trump (6)

Videospeler inladen...

Meest gelezen

  1. Verenigde Staten Belgische neuroloog stelt zich vragen na zoveelste verspreking van president Biden: "Er is iets aan de hand" 18:38
  2. Azië Wereldsterren, leger van kappers en cruiseschip met 800 gasten: 'huwelijk van de eeuw' in India nadert einde na maand... 15:11
  3. Binnenland Luchthaven Charleroi weer opengesteld na ontruiming Update 19:35
  4. Binnenland Hoogspanningsnetbeheerder Elia roept op minder stroom te gebruiken dit weekend in en rond Mechelen 18:40
  5. Oorlog Rusland-Oekraïne China kondigt militaire oefeningen aan met Rusland "om vrede en stabiliteit te bewaren" 18:09
  6. Oostende Rijbewijs ingetrokken van bestuurster die bejaarde doodreed in Oostende: ze maakte verkeerd manoeuvre 17:18
  7. Oorlog Rusland-Oekraïne Opnieuw Russische luchtaanval op belangrijke Oekraïense luchtmachtbasis 13:15
  8. Binnenland Hoe gevaarlijk is een hoogspanningslijn op je dak? "Geen gevaar voor elektrocutie, maar blijf er toch zo ver mogelijk... 17:57
  9. Mobiliteit Rijden we binnenkort in Wallonië met een wegenvignet? "Een apart systeem per gewest is absurd" 13:13
President Biden bijt op cruciale persconferentie van zich af, maar verwart vicepresident Harris met rivaal Trump (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6501

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.