Zo mooi ziet dat er uit: schaatsers op open water vanuit de lucht gefilmd (2024)

Nieuws

    15 december 2022, 15:20 3 minuten leestijd

    Zo mooi ziet dat er uit: schaatsers op open water vanuit de lucht gefilmd (1)

    Een man of twintig had zich vanmorgen verzameld bij het Lonnekermeer in Enschede om eens lekker een paar rondjes te schaatsen op natuurijs. Volgens de KNSB kan dat nog lang niet overal op open water. Oppassen dus als je toch de ijzers onderbindt. Op het Lonnekermeer leek het vandaag geen probleem, maar de schaatsers hadden zich dan ook wel voorbereid. Ook in Belt Schutsloot werd geschaatst. Dat leverde geweldige beelden op vanuit de lucht.

    Zo'n donderdagochtend waarop je als student wakker wordt, er geen colleges zijn en je op je telefoon ziet dat het vijf graden onder nul is, dat is zo'n ochtend waarop je lekker in je warme bed blijft liggen, toch? Niet als je lid bent van DSV de Skeuvel, één van de studentensportverenigingen van de Universiteit Twente. "Ik was hier dinsdag ook al geweest, maar toen was het ijs nog te dun."

    Als je in de ochtend dan even geen college hebt, kies je er graag voor om te gaan schaatsen

    Dinsdag zal het laagje ijs op het Lonnekermeer zo'n twee centimeter geweest zijn, schat de schaatsende student. Die dag kwam het kwik overdag niet hoger dan -3 en ook in de nacht van dinsdag op woensdag vroor het stevig. Woensdag hadden zich al schaatsers op het ijs gewaagd, hoorde hij. Zonder problemen. En vanmorgen lag het ijs, na nog een nacht vorst, er wederom geweldig bij.

    Schaatsende studenten op het Lonnekermeer vandaag

    Stijgende temperaturen

    "Het is echt fantastisch", zegt één van de leden schaatsvereniging de Skeuvel die zich zich vanmorgen op het ijs begaf. "Het golft niet als je er overheen gaat. Het schaatst heerlijk, nog." Nog wel ja, want na zondag is het over met de schaatspret. De temperaturen stijgen dan snel. Niet iets waar deze schaatser zich nu mee bezig houdt.

    "Ik heb goed van te voren uitgezocht of het veilig zou zijn", zegt het lid van de Skeuvel. "Ik heb op de site van de Rijksoverheid gekeken. Daar wordt vijf centimeter geadviseerd. Ik schat dat het dik genoeg is nu. Het was in ieder geval een stuk steviger dan de laatste keer dat ik op het Lonnekermeer was, een jaar of twee geleden. Het ijs is echt heel erg goed. Er zijn wel scheuren maar dat is geen probleem met schaatsen."

    Prachtige natuur

    Voor een lid van een schaatsvereniging is dit het summum. "Je hoopt elk jaar dat het hard genoeg vriest om op open water te kunnen schaatsen. Dan heb je die mooie vlakte, het is lekker groot. Kijk om je heen, de natuur is hier prachtig en de zon schijnt. Als je in de ochtend dan even geen college hebt, kies je er graag voor om te gaan schaatsen."

    Een andere schaatser merkt ook op dat het ijs er prima bij ligt. Ook hij staat op het ijs ondanks dat de KNSB waarschuwt voorzichtig te zijn met schaatsen op open water. "Ik hoorde van mijn huisgenoot dat het hier kon. Ik ga graag mee. We hebben een leuke ochtend. Ik vertrouw op mijn huisgenoten van de Skeuvel, waarmee ik niet wil zeggen dat het advies van de KNSB slecht is. Maar het ijs is prachtig."

    Je hoopt elk jaar dat het hard genoeg vriest om op open water te kunnen schaatsen

    "Er zitten een paar scheuren in het ijs, maar die zijn alweer dichtgevroren. Ik ben geen expert. Ik vertrouw op de rest, voor mij voelt het veilig."

    Het Lonnekermeer in Enschede was vandaag niet het enige open water in Overijssel waar geschaatst werd. Ook in de Kop van Overijssel bonden liefhebbers de schaatsen onder en dat leverde prachtige plaatjes op in Belt Schutsloot.

    Schaatsbeelden uit Belt Schutsloot

    Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.

    Laatste nieuws

    Nieuws Proef inleveractie lachgascilinders lijkt te werken: Minder gevaarlijke explosies in verbrandingsoven
    Nieuws Koninklijk eerbetoon aan Frans Willeme, meest spraakmakende Twentse burgemeester van deze eeuw
    Nieuws Overijssel ontvangt flinke kritiek op drinkwaterbeleid: "Het moet sneller, maar we zijn hard aan het werk"
    Nieuws Wordt Twentse Lars de Fuut de nieuwe buurman van Donald Duck?
    Nieuws A1 dicht bij Oldenzaal: weg is onbegaanbaar door hevige regenval

    Meer nieuws

    Zo mooi ziet dat er uit: schaatsers op open water vanuit de lucht gefilmd (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Nathanial Hackett

    Last Updated:

    Views: 6499

    Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

    Reviews: 91% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Nathanial Hackett

    Birthday: 1997-10-09

    Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

    Phone: +9752624861224

    Job: Forward Technology Assistant

    Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

    Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.