Varför fungerar inte 5-HTP mot min sömnproblematik? (2024)

7 februari, 2023

Jag är 31 år. Har en fråga kring 5-HTP. Sitter här som ett stort frågetecken då jag testat detta i en vecka nu i förhoppning att det kunde lindra min grova sömnproblematik som jag lidit av sedan 2014. Men har fått helt motsatt effekt. Sömnen är helt förstörd och jag likaså. Har provat det både inför läggdags och under dagtid och får motsatt effekt på båda hållen – intag vid dagtid gör mig bara trött och dåsig, intag vid läggdags gör att jag får svårt att somna, drömmer jättemycket, vaknar jättemånga gånger och ligger vaken, sover bara oroligt. Ett mardrömsscenario helt enkelt, för någon som redan lider av svår sömnproblematik, utmattningssyndrom, depression, ångest.

Lite bakgrundsinfo:Äter inga mediciner förutom Levaxin och Liothyronin. Lång historia angående sköldkörteln, men kortfattat så har jag en medfödd ofullständigt utvecklad sköldkörtel och blev insatt på Levaxin runt 10-års ålder pga kolloidal struma. Ätit medicin fram tills för två år sen, då ville jag prova slu*ta med medicin för att utvärdera om min sköldkörtelfunktion kunde fungera med hjälp av alternativ medicin samt att jobba med all underliggande stress och trauman från barndomen. Men insjuknade allvarligt i Hypotyreos för några månader sedan så jag fick sätta in medicin igen och denna gång en kombinationsbehandling då jag inte upplever lika bra effekt av enbart Levaxin längre. Har kommit lite på fötter men lider fortfarande av effekterna.Jag går i terapi för det känslomässiga och psykiska, gör även ”tapping” då och då. Gjorde en hårmineralanalys i somras och har tagit kosttillskotten som jag blev anvisad. Har dock bara märkt skillnad på naglar och hår.Har även lågt blodtryck.Har gjort synacthentest som visade normal binjurefunktion, även tagit prov på kortisol och ACTH. Inom referens men aningen lågt.

Vill verkligen få rätsida på min sömn, som var anledningen till att jag blev utbränd och utmattad 2014 och har inte hämtat mig sedan dess. Har inte kunnat arbeta sedan 2016. Så hade stora förhoppningar på 5-HTP då jag inte är särskilt pepp på SSRI. Men med det här bakslaget med ännu värre sömn fattar jag ingenting känner jag.Har provat lite olika för sömnen, t ex teanin, valeriana, B-vitaminer, glycerin,GABA och THC-fri CBD-olja, varav de två senare har gett lite effekt ibland. Enormt tacksam för svar och feedback.

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga,

Anledningen till att du får negativ effekt av 5-htp är sannolikt för att du har konverteringsproblem i din serotonincykel. Serotonincykeln ser ut enligt följande: Aminosyran tryptofan konverteras till 5-htp, som konverteras till serotonin om det är ljust och melatonin om det är mörkt. Om man saknar material för att bilda melatonin och serotonin, så brukar man få god effekt av tryptofan eller 5-htp. Om man däremot har konverteringsproblem, så blir resultatet dock inte bra, eftersom det som händer är att 5-htp ackumuleras medan serotonin och melatonin fortfarande ligger lågt.

Problemet med alla hormoner och signalsubstanser är att de kräver korrekta konverteringsprocesser för att fungera. Det räcker alltså inte att bara att tillföra aminosyror i detta fallet. Liknande problem ses hos de som använder tyrosin vid lågt dopamin, noradrenalin och adrenalin men får negativ effekt med ökad oro och ångest, om deras konvertering inte fungerar. Detsamma gäller hos de patienter som använder glutamin för att normalisera GABA, då glutamin konverteras till glutamat och sedan till GABA. Om glutamat inte konverteras vidare, så får man en negativ effekt med högt glutamat och lågt GABA, istället för normaliserade nivåer av GABA. Denna typ av problematik ser man även hos hormoner, som exempelvis kräver att man kan konvertera alla 3 östrogener korrekt, för att få god effekt av östrogenpreparat.

När du använder 5-htp, så kan det alltså inte konvertera vidare av någon anledning. Dessa konverteringar kräver följande:

  • Konvertering av tryptofan vidare till 5-htp kräver P5P (den aktiva formen av vitamin B69, järn, BH4 och vitamin D.
  • Konvertering av 5-htp vidare till serotonin kräver P5P (den aktiva formen av vitamin B6). Konvertering från serotonin till 5-HIAA kräver vitamin B2, vitamin B3 och järn. ’
  • Konvertering av serotonin till melatonin kräver först konvertering till acetylserotonin och sedan SAMe och komplett mörker för konvertering till melatonin.
  • Utöver detta så krävs enzymtiska funktioner och tarmbakterier såsom e.coli.

Att du inte får god effekt av 5-htp innebär alltså att det blir stopp i cykeln, och att 5-htp ackumuleras och blir högre och högre vid supplementering, medan efterföljande steg förblir låga.

En sak som också bör påpekas är att man kan få mycket livliga drömmar vid användning av preparat för melatonin- och serotonincykeln. Detta ser man även vid melatoninbehandling. Det beror på att långvarig sömnbrist gör att hjärnan inte har förmågan att hantera intryck och minnen på det sätt som hjärnan ska. Melatoninbehandling och även annan behandling som höjer melatonin, brukar därför ge livliga drömmar i början på grund av att kroppen börjar ta omhand det som inte har funnits förmåga för tidigare. Detta scenario brukar upphöra successivt. Det är alltså inte särskilt ovanligt. Däremot, så ska du såklart inte sova dåligt eller sämre utifrån andra parametrar.

Det som är viktigt här är att dina besvär med ångest, depression och utmattning hör ihop med detta, så du behöver ta hjälp för att reda ut detta från grunden. Det verkar som sagt finnas ett konverteringsstopp mellan 5-htp och serotonin i din cykel, samt att du även kan sakna bakteriestammar i tarmen på grund av tidigare stressperioder. Man bör utreda varför du började sova dåligt från start, och utifrån det avgöra hur man bäst går vidare.

Du skriver att du har tagit prover på kortisol, men jag antar att dessa är utförda i blodprov. Man kan inte mäta kortisolnivåer i blodprov, då det visar både inaktiva och aktiva hormoner och på vis blir missvisande. Kortisol bör alltid mätas i salivprov (kallas labrixtest), då detta visar kroppens bioaktiva hormoner av kortisol. Detsamma gäller vid mätning av könshormoner och melatonin, då dessa också behöver mätas i salivprover. Vid mätning av kortisol i salivprov, så brukar man se problemet mycket tydligt.

Min rekommendation, då dina besvär är så djupa, är att ta kontakt med en näringsterapeut eller naturläkare som arbetar funktionsmedicinskt och att ni tillsammans tar prover på kortisol, melatonin, signalsubstanser, att ni ser över konverteringar och även mäter tarmfloran. Jag har många patienter med sömnbesvär, och detta brukar ge ett bra resultat, då provtagning visar exakt var problemet ligger och hur man bäst går tillväga för att få till en effektiv och långsiktig behandling.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Varför fungerar inte 5-HTP mot min sömnproblematik? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 6193

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.