Leuke, en makkelijke manieren om bijen te helpen (2024)

© Shutterstock

0 / 30Fotos

Nu is het moment- Tussen 2017 en 2018 zou naar verluidt ongeveer 40% van de bijenkorven in de VS onverwacht zijn gestorven, grotendeels als gevolg van klimaatverandering.

© Shutterstock

1 / 30Fotos

Maar er zijn nog veel meer bedreigingen- Dat omvat habitatverlies, pesticiden, vervuiling, monocultuur (wanneer boeren slechts één gewas tegelijk verbouwen), en ziekte.

© Shutterstock

2 / 30Fotos

Er staat veel op het spel- Van appels tot aardbeien, koffie tot chocolade, amandelen tot tomaten, broccoli tot asperges—de planten waar we van houden om te eten hebben bestuivers nodig, oftewel bijen.

© Shutterstock

3 / 30Fotos

Allereerst: ontdoe de bij van zijn slechte imago!- Bijen zijn niet gevaarlijk! Ze zijn eigenlijk een zeer intelligente soort die niet op zoek is om mensen aan te vallen. Hoe beter je ze begrijpt, hoe beter je ze kunt helpen.

© Shutterstock

4 / 30Fotos

Maak een tuin- Of je nu een beginnende tuinier bent of een doorgewinterde professional, het planten van een tuin is enorm nuttig voor bijen. Je hebt ook geen grote achtertuin nodig, want een paar potten zijn voldoende.

© Shutterstock

5 / 30Fotos

Plant inheemse bloemen- Inheemse planten zijn over het algemeen gemakkelijker te kweken omdat ze al aangepast zijn, en bovendien zijn ze bedoeld om door inheemse bijen te worden bestoven.

© Shutterstock

6 / 30Fotos

Plant zoveel mogelijk bloemen- Bijen hebben goede voeding nodig, en het hebben van een verscheidenheid aan voedsel (ga voor minstens drie soorten die in verschillende seizoenen bloeien) is een geweldige manier om ze op de lange termijn van voedsel te voorzien.

© Shutterstock

7 / 30Fotos

Enkele suggesties- Volgens de Bee Conservancy kun je in het voorjaar het beste krokussen, hyacinten en wilde seringen planten. Voor de zomer zijn cosmos, echinacea, leeuwenbekjes en vingerhoedskruid een goede keuze. En voor de herfst kun je het beste zinnia's, toverhazelaar en guldenroede planten.

© Shutterstock

8 / 30Fotos

Laat een bijenbad buiten staan- Bijen hebben ook water nodig! Vul een bord of emmer, leg er stenen of kurken op waar ze op kunnen landen (anders kunnen ze verdrinken), en zet het buiten, bij voorkeur in een tuin of bloembed.

© Shutterstock

9 / 30Fotos

Maak je je zorgen over muggen?- Om muggen af te weren, vervang het water dan minstens een keer per week.

© Shutterstock

10 / 30Fotos

Doe geen suiker in het water!- In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moet je het water vers laten. Suikerwater kan eigenlijk schadelijk zijn, omdat bijen het beste gedijen wanneer ze drinken uit natuurlijke nectarbronnen.

© Shutterstock

11 / 30Fotos

Vermijd het gebruik van pesticiden in je tuin- Veel pesticiden die tegenwoordig worden gebruikt, zijn giftig voor bijen en onderdrukken hun immuunsysteem, waardoor ze vatbaar worden voor parasieten.

© Shutterstock

12 / 30Fotos

Gebruik natuurlijke remedies- Als je toch een insecticide moet gebruiken, kies dan voor natuurlijke middelen met eenvoudige componenten zoals azijn, epsom zout en essentiële oliën.

© Shutterstock

13 / 30Fotos

Maar probeer echt pesticiden te vermijden.- Zelfs lage doses verontreinigd stuifmeel/nectar kunnen zich in de loop van de tijd ophopen in een bijenkorf en leiden tot de instorting van een hele kolonie.

© Shutterstock

14 / 30Fotos

Koop lokale, biologische producten.- Het ondersteunen van biologische boeren met pesticidenvrije producten is een andere eenvoudige manier om je steentje bij te dragen, omdat je hiermee indirect de groei van bijenpopulaties beschermt en aanmoedigt.

© Shutterstock

15 / 30Fotos

Moedig anderen aan om biologisch te kopen.- Door geld te verschuiven naar biologische boeren, wordt de kans groter dat meer boeren zelf biologische landbouwmethoden gaan gebruiken.

© Shutterstock

16 / 30Fotos

Koop rauwe honing van lokale imkers.- In de winkel gekochte honing is vaak bewerkt, gepasteuriseerd en vol met toegevoegde suikers. Doe jezelf (en de bijen) een plezier door het echte spul te kopen.

© Shutterstock

17 / 30Fotos

Zorg ervoor dat anderen lokale imkers steunen.- Op die manier zorg je ervoor dat bijen goed worden verzorgd. Bovendien is rauwe honing veel voedzamer dan honing uit de winkel.

© Shutterstock

18 / 30Fotos

Bouw een bijenhotel.- Een van de redenen waarom solitaire bijen sterven, is vanwege habitatverlies en verstedelijking, dus het creëren van een ruimte om ze te huisvesten kan een lange weg gaan om de populatie te helpen herstellen.

© Shutterstock

19 / 30Fotos

Het hoeft niet luxe te zijn.- Het kan zo simpel zijn als een koffieblik dat zijwaarts aan het hek is bevestigd met een paar rietbuizen erin.

© Shutterstock

20 / 30Fotos

Maak er een leuk gezinsproject van.- Of, maak het echt chique en creëer een ingewikkelde constructie met bakstenen, boomstammen met gaten erin geboord, bamboestokken en veel hoekjes en gaatjes.

© Shutterstock

21 / 30Fotos

Laat je gazon wild groeien.- Veel mensen zijn trots op het perfect onderhouden van hun gazons, maar ze creëren in feite enorme stukken woestijn voor bijen. Overweeg om minstens een deel van je gazon ongemaaid te laten.

© Shutterstock

22 / 30Fotos

Leg de onkruidtrimmer neer.- Bespaar jezelf een klusje en laat die onkruiden, zoals paardebloemen, met rust. In het vroege voorjaar zijn die "onkruiden" vaak de enige voedselbron voor nuttige insecten zoals bijen.

© Shutterstock

23 / 30Fotos

Leer wat meer over dingen die van bijen afhangen.- Bijvoorbeeld, Californische amandelen hebben meer dan de helft van de Amerikaanse honingbijen nodig, en het huidige proces kan erg schadelijk voor ze zijn. Echter, amandelteelt ondersteunt op die manier ook imkers.

© Shutterstock

24 / 30Fotos

Bijenkennis opdoen- Aangezien de honingbijenpopulaties worden ondersteund door amandelbouw, zou een algehele boycot niet helpen. In plaats daarvan moet de focus liggen op de manier waarop de landbouw wordt uitgevoerd.

© Shutterstock

25 / 30Fotos

Het voor de hand liggende: dood ze niet.- Als er een bij je huis of auto binnenkomt, raak dan niet in paniek! Gebruik veilige, geweldloze methoden om het te verwijderen, zoals het vangen in een pot en het weer vrijlaten in de natuur.

© Shutterstock

26 / 30Fotos

Voor de ambitieuze...- Bouw je eigen bijenkorf! Er zijn verschillende educatieve hulpmiddelen en zelfs complete bijenkorf starterskits beschikbaar. Je zult rauwe honing hebben, een prachtig bestoven tuin, en een zuiver geweten.

© Shutterstock

27 / 30Fotos

Voor de minder ambitieuze...- Adopteer een bijenkorf! Als je zelf geen bijenkorf kunt houden, sponsor dan een andere imker. Tegen een jaarlijkse vergoeding ondersteun je gezonde bijen en ontvang je heerlijke honingproducten!

© Shutterstock

28 / 30Fotos

Aan de slag!-

De bijen hebben alle hulp nodig die ze kunnen krijgen.

Bronnen: (Bloomberg) (The Bee Conservancy)

© Shutterstock

29 / 30Fotos

Leuke, en makkelijke manieren om bijen te helpen (2024)

FAQs

Leuke, en makkelijke manieren om bijen te helpen? ›

Tips voor bijen in je tuin

Wat kan ik doen om bijen te helpen? ›

  • 4 dingen die jij nu al kunt doen om de bij te helpen. ...
  • Koop en eet biologisch. ...
  • Plant bloemen in je tuin of op je balkon. ...
  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen meer. ...
  • Plaats een bijenhotel. ...
  • 4 dingen die jij nu al kunt doen om de bij te helpen. ...
  • Koop en eet biologisch. ...
  • Plant bloemen in je tuin of op je balkon.

Hoe kunnen we de bijen redden? ›

We kunnen de bijen op twee manieren helpen; ze hebben behoefte aan voedsel, maar ook aan plekken om te nestelen en te overwinteren.

Wat kan je in je tuin ophangen om metselbijen te helpen? ›

Hoe de kast ophangen:

Gewenst is een zonnige en wind luwe plak, zodat de metselbijen zich kunnen opwarmen. Hang de opening(gaatjes) niet op de regenzijde. Ophanghoogte is niet zo belangrijk. Hang de kast bijvoorbeeld op ooghoogte, indien mogelijk.

Waar worden bijen blij van? ›

Bijen hebben nectar en stuifmeel nodig. Niet alleen voor zichzelf, maar ook als voedsel voor hun jongen. Bomen, struiken en planten hebben nectar en stuifmeel. Het belangrijkste is dat er altijd voedsel beschikbaar is.

Wat moet je doen om bijen te houden? ›

Hoe begin ik met bijenhouden? Ga bij een lokale imker kijken en vraag of hij iemand kent die je kan begeleiden met bijenhouden. Vaak is er een imker in de buurt die jou wel op weg wil helpen. Je kunt ook lid worden van een bijenvereniging met lokale afdelingen.

Hoe help je een verzwakte bij? ›

De manier om hen te helpen is snel en simpel. “Als je een vermoeide bij in huis vindt, zal een eenvoudige oplossing van suiker en water ze helpen om op kracht te komen. Meng twee eetlepels witte kristalsuiker met een eetlepel water en plaats het mengsel bij de bij.” Attenborough roept op om zijn Facebookpost te delen.

Wat kun je bijen geven? ›

  • Propolis.
  • Koninginnengelei.
  • Stuifmeelkorrels.

Wat moet je bijen geven? ›

Zorg voor nectar en stuifmeel. Bijen kunnen niet zonder nectar en stuifmeel. Bijen gebruiken nectar om honing van te maken, een koolhydraat die bijen eten voor snelle energie. Maar als u Europese honingbijen goed bekijkt, zult u zien dat ze pollenzakjes op hun achterpoten hebben.

Is suikerwater goed voor bijen? ›

Suikerwater is simpelweg geen goed voedsel voor bijen. Bijen hebben nectar (en stuifmeel) nodig. Nectar bevat naast suikers ook andere plantenstoffen die de bijen helpen gezond te houden.

Hoe kan je bijen lokken? ›

Wil je bijen een warm welkom heten in je tuin, dan kan je een paar dingen doen om het ze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo kan je bijen aantrekken met planten zoals lavendel, bieslook, hemelsleutel, salie en vingerhoedskruid. Onthoud dat bijen vooral gek zijn op gele, witte, blauwe en paarse bloemen.

Hoe maak je zelf een bijenhotel? ›

Een goed bijenhotel. In de basis is een bijenhotel heel simpel: Blokken hout met gaten erin op een zonnige plek. Meer is er feitelijk niet nodig. Je zou dus een stammetje, blok, plank o.i.d. kunnen nemen, daar een flink aantal gaten in kunnen boren, en dat op een plek in de zon kunnen leggen.

Is hop goed voor bijen? ›

Deze plant is goed winterhard, redelijk droogtetolerant, verdraagt goed zeewind en luchtvervuiling, lokt bijen en vlinders en is ook als snijbloem of droogbloem te gebruiken.

Wat eten bijen het liefst? ›

Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.

Wat trekt bijen aan? ›

Groot kaasjeskruid trekt veel bijen en vlinders aan. Die zit vol met suikerrijke nectar. Lavendel, salie en marjolein zijn onmisbaar in je moestuin. Ze zijn niet alleen lekker, ze lokken ook nog eens bijen.

Wat is voedsel voor bijen? ›

Nectar: volwassen bijen

Volwassen bijen hebben vooral suikers nodig als brandstof om in beweging te kunnen blijven. Zowel vrouwtjes- als mannetjesbijen drinken daarom nectar. Ze zijn meestal niet zo kieskeurig in de bloemen die ze hiervoor bezoeken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 6351

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.