Waarom is lichaamsbeweging eigenlijk goed voor je? (2024)

Waarom is lichaamsbeweging eigenlijk goed voor je? -

We krijgen constant te horen dat we een sedentair leven moeten vermijden, dat we meer moeten bewegen en dat lichaamsbeweging goed voor ons is. Maar hoe goed precies? Hoe beïnvloedt regelmatige lichaamsbeweging ons lichaam en waarom is het zo belangrijk?

Klik verder in de galerij en ontdek de antwoorden op deze en andere vragen.

© ShutterstockiStock

0 / 31 Fotos

Het is goed voor je liefdesleven -

Lichaamsbeweging kan je seksleven verbeteren door je seksuele hormoonspiegels te optimaliseren, met name testosteron.

© Shutterstock

1 / 31 Fotos

Het is goed voor je brein -

Lichaamsbeweging verbetert de bloedstroom door je bloedvaten groter te maken, zodat het bloed soepel kan circuleren. Dit is niet alleen geweldig nieuws voor je hart, maar ook goed voor je brein.

© Shutterstock

2 / 31 Fotos

Het is goed voor je brein -

Een verbeterde bloedstroom kan op verschillende manieren helpen bij het voorkomen van cognitieve achteruitgang. Studies hebben aangetoond dat het kan leiden tot een afname van de ziekte van Alzheimer.

© iStock

3 / 31 Fotos

Het is goed voor je brein -

In een onderzoek toonde intensieve lichaamsbeweging een toename van de glucoseopname in de hersenen van de deelnemers, evenals een hogere metabole activiteit in de delen van de hersenen die het meest worden beïnvloed door de ziekte van Parkinson.

© Shutterstock

4 / 31 Fotos

Het is goed voor je geheugen -

Lichaamsbeweging vergroot de omvang van de hippocampus (het deel van de hersenen verantwoordelijk voor geheugen) en verhoogt ook de verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen.

© iStock

5 / 31 Fotos

Het bouwt spieren op -

Dit zal uiteraard afhangen van het type oefening, maar de meeste zullen je lichaamssamenstelling verbeteren.

© iStock

6 / 31 Fotos

Waarom is meer spiermassa goed? -

Het hebben van meer spiermassa heeft verschillende gezondheidsvoordelen, namelijk een verminderd risico op diabetes.

© iStock

7 / 31 Fotos

Spiermassa en diabetes -

Spieren zijn de grootste consument van glucose na een maaltijd, wat betekent dat een glucosepiek sneller wordt gecontroleerd, waardoor het risico op een langdurig hoge bloedsuikerspiegel wordt geminimaliseerd. Dit is geen gunstige situatie voor mensen die vatbaar zijn voor diabetes.

© iStock

8 / 31 Fotos

Spiermassa als anti-veroudering -

Het opbouwen van spieren kan helpen bij het bestrijden van oxidatieve schade die van nature optreedt naarmate we ouder worden.

© Shutterstock

9 / 31 Fotos

Anti-veroudering -

Naarmate we ouder worden, treedt er een afname op in de functie van de mitochondriën, de energiegeneratoren van onze cellen. De mitochondriën kunnen dan niet goed functioneren, wat kan leiden tot een toename van de productie van oxidanten door de cellen, wat weer kan leiden tot degeneratie.

© iStock

10 / 31 Fotos

Anti-veroudering -

Volgens een studie verbetert aerobe oefening op zichzelf, of in combinatie met krachttraining, de mitochondriale functie, waardoor oxidatieve schade wordt verminderd.

© iStock

11 / 31 Fotos

Anti-veroudering -

Een studie toont aan dat ook intervaltraining met hoge intensiteit een vergelijkbaar effect heeft.

© Shutterstock

12 / 31 Fotos

Spieren fungeren als een reservoir. -

Spieren slaan aminozuren op. Wanneer een orgaan aminozuren nodig heeft, worden deze meestal uit de spieren gehaald.

© Shutterstock

13 / 31 Fotos

Aminozuren zijn essentieel voor het immuunsysteem. -

Het immuunsysteem heeft veel aminozuren nodig. Deze worden gebruikt om antilichamen te maken die infecties bestrijden.

© Shutterstock

14 / 31 Fotos

Signaalmoleculen -

Het opbouwen van spieren pompt verschillende moleculen in het bloed. Deze moleculen, bekend als myokines, worden vrijgegeven als reactie op spierinspanning en kunnen daadwerkelijk invloed hebben op de werking van andere organen.

© Shutterstock

15 / 31 Fotos

Signaalmoleculen -

Deze moleculen helpen bij het reguleren van spiergroei, voedingsmetabolisme en ontstekingen, onder andere.

© iStock

16 / 31 Fotos

Interleukine-6 -

Deze specifieke molecule kan helpen bij het onderdrukken van honger en het verbeteren van de immuunrespons op kanker.

© Shutterstock

17 / 31 Fotos

Cathepsine B -

Dit andere signaalmolecuul kan daadwerkelijk bijdragen aan de productie van nieuwe hersencellen.

© Shutterstock

18 / 31 Fotos

Helpt ontstekingen bestrijden -

Chronische ontsteking is gesuggereerd als de onderliggende reden voor de ontwikkeling van veel ziekten.

© Shutterstock

19 / 31 Fotos

Helpt ontstekingen bestrijden -

Lichaamsbeweging kan helpen voorkomen dat visceraal vet zich ophoopt, dat meer ontstoken is dan onderhuids vet en kan bijdragen aan chronische ontstekingen.

© iStock

20 / 31 Fotos

Net zo goed als medicijnen? -

Een studie vond dat er "geen statistisch detecteerbare verschillen waren tussen lichaamsbeweging en medicamenteuze interventies bij de secundaire preventie van coronaire hartziekte en prediabetes."

© iStock

21 / 31 Fotos

Diabetes -

Hoewel niet doorslaggevend, gaf een andere studie aan dat meer dan de helft van de deelnemers met type 2 diabetes binnen een jaar na het starten met regelmatige lichaamsbeweging kon stoppen met het innemen van medicatie om hun bloedsuikerspiegel te verlagen.

© iStock

22 / 31 Fotos

Beroerte -

Een studie toonde aan dat lichaamsbeweging effectiever was dan medicamenteuze behandeling bij patiënten met een beroerte.

© Shutterstock

23 / 31 Fotos

Geestelijke gezondheid -

Een andere studie vond dat "lichaamsbeweging de geestelijke gezondheid verbetert door angst, depressie en negatieve stemming te verminderen, en door het zelfvertrouwen en cognitieve functie te verbeteren."

© iStock

24 / 31 Fotos

Geestelijke gezondheid - Dezelfde studie vond ook dat lichaamsbeweging "symptomen zoals een laag zelfbeeld en sociale terugtrekking verlicht."

© iStock

25 / 31 Fotos

Geestelijke gezondheid - Lichaamsbeweging helpt ook tegen stress door de stresshormonen van het lichaam (bijv. adrenaline en cortisol) te verminderen en door de productie van endorfines (feel-good hormonen) te stimuleren.

© iStock

26 / 31 Fotos

Slaap - Volgens de Sleep Foundation kan lichaamsbeweging je helpen beter te slapen 's nachts en je overdag alerter te voelen.

© Shutterstock

27 / 31 Fotos

Botgezondheid -

Volgens de NHS vermindert regelmatige lichaamsbeweging het risico op osteoartritis met 83%, en kan het het risico op heupfracturen tot wel 68% verlagen.

© iStock

28 / 31 Fotos

Een medicijn op zich? -

Lichaamsbeweging is aangetoond als een effectieve manier om een aantal aandoeningen te voorkomen en het immuunsysteem te versterken.

© iStock

29 / 31 Fotos

x -

x

© iStock

30 / 31 Fotos

Waarom is lichaamsbeweging eigenlijk goed voor je? (2024)

FAQs

Waarom is lichaamsbeweging eigenlijk goed voor je? ›

Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Als je beweegt, dan verbetert de doorbloeding naar je hersenen

hersenen
De menselijke hersenen (plurale tantum), ook wel het menselijk brein genoemd, zijn het deel van het centrale zenuwstelsel dat zich in het hoofd, meer specifiek in de schedel bevindt. De hersenen zijn het waarnemende, aansturende, controlerende en informatieverwerkende orgaan in het menselijk lichaam.
https://nl.wikipedia.org › wiki › Menselijke_hersenen
. Bij voldoende beweging krijgen je hersenen de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Bovendien zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en dat de verbinding tussen die hersencellen sterker wordt.

Wat zijn de voordelen van lichaamsbeweging? ›

Voldoende bewegen is goed voor je hart en bloedvaten. Het heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op je bloeddruk, cholesterol, doorbloeding en bloedstolling. Voldoende bewegen kan de kans op hart- en vaatziekten met 20 tot 30% verlagen. Van bewegen word je fitter.

Waarom is lichamelijke beweging belangrijk? ›

Voldoende bewegen heeft invloed op het gewicht en zorgt verbetert de motoriek. Ook is het goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de mentale gezondheid, onder andere omdat bewegen stressregulatie verbetert. Daarnaast gaat beweging chronische ziektes tegen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.

Welk effect heeft bewegen op je lichaam? ›

Bewegen zorgt ervoor dat stresshormonen, zoals cortisol, sneller uit je lichaam worden gewerkt. Bij sporten maken je hersenen stoffen aan zoals endorfinen – ook wel het gelukshormoon genoemd – waardoor je je prettiger gaat voelen. Bewegen heeft bovendien effect op je spijsvertering.

Waarom bewegen goed voor je is? ›

Hoe meer u beweegt, hoe meer zuurstof uw spieren nodig hebben en hoe sneller uw hart gaat kloppen om voldoende zuurstofrijk bloed naar uw spieren te pompen. Bij het gebruiken van brandstof komt niet alleen energie vrij voor uw spieren, er ontstaat ook warmte en daarom gaat u zweten.

Waarom is bewegen gezond leven? ›

Bewegen beschermt je mentaal welbevinden

En die heeft de Wereldgezondheidsorganisatie netjes voor jou opgelijst. Zo is er sterk bewijs dat beweging het risico op depressie vermindert, en dat beweging de symptomen van depressie minder erg maakt. Zowel bij kinderen en jongeren als bij volwassenen en ouderen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig beweegt? ›

Mensen die niet aan de beweegnorm voldoen zijn inactief. Deze manier van leven verkort de levensverwachting en veroorzaakt op termijn chronische ziekten zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2. Ook overgewicht en depressie worden in verband gebracht met een inactieve levensstijl.

Wat gebeurt er met je lichaam als je beweegt? ›

Het lichaam verbetert zich in het opnemen van zuurstof en brandstof, zodat dit sneller naar de spieren gaat. Ook verbetert de circulatie van het bloed naar de spieren. Zo ontstaan meer bloedvaten in de spieren en wordt de verdeling van het bloed beter geregeld.

Wat doet elke dag bewegen met je lichaam? ›

Als je genoeg beweegt, heb je een kleinere kans op ziektes van je hart of bloedvaten, diabetes, somber zijn of dementie. Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen of een vechtsport. Maak ook je spieren en botten sterker.

Waarom is bewegen gezond voor je lichaam en geest? ›

Je brein werkt beter

Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Als je beweegt, dan verbetert de doorbloeding naar je hersenen. Bij voldoende beweging krijgen je hersenen de voeding en zuurstof die ze nodig hebben.

Waarom is bewegen goed voor je mentale gezondheid? ›

Je krijgt een beter leervermogen en geheugen. Je krijgt meer zelfvertrouwen. Je slaapt beter. Je hebt je emoties beter in de hand.

Waarom is bewegen goed voor je humeur? ›

In het geval van stress geeft het lichaam stresshormonen af. Bewegen draagt eraan bij dat de stresshormonen en -gevoelens die we ervaren geleidelijk afgevoerd worden. Dit zorgt ervoor dat we weer herstellen van de stressvolle situatie en beter in staat zijn met nieuwe stressprikkels in de toekomst om te gaan.

Waarom is bewegen goed voor je hersenen? ›

Beweging zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en voor sterkere verbindingen tussen de hersencellen. Door beweging verbetert de werking van signaalstoffen in je hersenen en neemt de hoeveelheid signaalstoffen toe. Hierdoor verbetert de communicatie tussen hersencellen.

Wat is de beste lichaamsbeweging? ›

Gezond bewegen voor volwassenen wil zeggen: minimaal 2,5 uur per week bewegen, matig tot zwaar intensief. Matig intensief bewegen is bijvoorbeeld een stuk wandelen, fietsen, zwemmen of dansen voor een tijdbestek van minimaal 30 minuten.

Hoeveel lichaamsbeweging heb je per dag nodig? ›

Minstens een uur per dag matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Minstens 3x per week spier- en botversterkende activiteiten. Voorkom veel stilzitten.

Wat zijn de sociale voordelen van bewegen? ›

Sporten en bewegen hebben naast gezondheidseffecten ook sociale effecten. Zo draagt structureel sporten en bewegen bij aan persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden, het ontmoeten van andere mensen en lijkt het bij te dragen aan het voorkomen van verveling en het bevestigen van positieve normen en waarden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6331

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.